Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κάτσε καλά….


Ο αρχιτεκτονας δεν υπολογισε τον ηλιο...


ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ


ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΜΠΛΕΞΩ ΄..

Στον σημερινό τοπικό τύπο της Νιγρίτας , διάβασα επιστολές δυο κορυφαίων στελεχών του πολιτικού προσωπικού του Δήμου Νιγρίτας που αφορούσαν στο ίδιο ζήτημα , δηλαδή  στην προοπτική αξιοποίησης της γεωθερμίας . Δεν έγινα σοφότερος με τα επιχειρήματά τους.Σηκώνω ψηλά τα χέρια ….










Οι "μεθ' ημών" και οι "καθ' ημών"



Το γεωθερμικό πεδίο Θερμών Νιγρίτας είναι ένα γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας και αποτελεί το πρώτο από τα πεδία της λεκάνης Στρυμόνα του νομού Σερρών που ερευνήθηκε. Σύμφωνα με έκθεσή του Ι.Γ.Μ.Ε. (Καρυδάκης 1983) το γεωθερμικό πεδίο κρίθηκε είναι οικονομικά αξιοποιήσιμο για άμεσες χρήσεις (θερμοκήπια, θέρμανση κατοικιών, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.).

Οι υφιστάμενες χρήσεις του γεωθερμικού πεδίου αφορούν κυρίως σε αγροτικές χρήσεις και συγκεκριμένα ανάπτυξη θερμοκηπίων, στα οποία καλλιεργούνται κηπευτικά, φύκια (Spirulina),κλπ. Παλαιότερα επί δημαρχίας του αξέχαστου Σάκη Κασιακόγια , δημιουργήθηκε από την ΔΕΚΟΠΑ του Δήμου Νιγρίτας πιλοτική μονάδα 30 στρεμμάτων θέρμανσης εδάφους για καλλιέργεια σπαραγγιών. Το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε από τους επόμενους Δημάρχους. Επίσης υπάρχουν ιαματικά λουτρά του ΕΟΤ, τα οποία λειτουργούν μόνο κατά τη θερινή περίοδο
Είναι δεδομένη λοιπόν η δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου Θερμών Νιγρίτας με την εφαρμογή σε σειρά θέρμανσης θερμοκηπίων και τηλεκλιματισμού (θέρμανση-ψύξη) τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος Νιγρίτας με χρήση αντλιών θερμότητας.
Σήμερα διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου που όλοι συμφωνούν ότι είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Τ.Α. καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία αυτή. Αυτό άλλωστε ήταν αίτημα δεκαετιών.


Κι εμείς εδώ τι κάνουμε; Γινόμαστε μάρτυρες μιας κακόγουστης παράστασης που παίζεται για πολλοστή φορά στο Δήμο Νιγρίτας. Μια υπόθεση που θα έπρεπε να ενώνει,διχάζει. Περίγελος και πάλι ολόκληρης της σερραϊκής κοινωνίας (και όχι μόνο). Καυγάδες και διαξιφισμοί  βρισιές και προπηλακισμοί.Προσωπικά εκτιμώ ότι η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Και ο ισχυρός οικονομικά επενδυτής να υποστηριχθεί και οι ντόπιοι παραγωγοί να βοηθηθούν. Η επιλογή αυτή είναι αυτονόητη και δεδομένη. Και όμως. Αντί η δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για σύνθεση των απόψεων και εκπόνηση ενός αναπτυξιακού πλάνου βλέπουμε στελέχη της (προεξάρχουσας της κ. Μήκα ), να κάνουν το παπαγαλάκι την ντουντούκα και τον ντήλερ του κ. Γερασίμου. Ακούμε απίστευτες προσωπικές επιθέσεις (απατεώνας , αφερέγγυος, ασυνεπής ,ψεύτης) προς ανθρώπους που ¨τόλμησαν¨ να εκδηλώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Στο λυκόφως της θητείας τους μια έντιμη και αξιοπρεπή οδό έχουν να ακολουθήσουν. Να αφήσουν τους παλληκαρισμούς (που ούτως ή άλλως αριθμητικά δεν τους παίρνουν) και να διαμορφώσουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μια ενωτική θέση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Δεν τους χωρίζουν δα με την αντιπολίτευση αβυσσαλέες πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές. Παιδάκια της ίδιας ε-ΝΔ-εούς μανούλας είναι. Μη την στεναχωρούν κι’ άλλο σε μια στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει τόσα βάσανα.