Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009

Αντ΄αυτής….και υπεράνω όλων


Στον γνωστό ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΗ τοπικό πολιτικό μεγαλοπαράγοντα αφιερώνω ένα αγαπημένο τραγούδι.
Τρελέ τσιγγάνε ,τραγούδι που αναφέρεται σε έναν νέο που πάει να γίνει αντάρτης


Στίχοι: Ιωάννα Γεωργακοπούλο και Βασίλης Τσιτσάνης
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης και Ιωάννα Γεωργακοπούλου
Πρώτη εκτέλεση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Στελλάκης Περπινιάδης ( Ντουέτο )
Τρελέ τσιγγάνε, για πού τραβάς
μέσα στη νύχτα μόνος πού πας
ο χωρισμός σου είναι καημός
μες στην καρδιά μου παντοτινός

Τι φεύγεις μόνος και βιαστικός
σα να 'σουν ξένος περαστικός
σκλάβα σου μ΄ έχεις παντοτινά
πάρε κι εμένα στα μακρινά

Τρελέ τσιγγάνε τι με κοιτάς
έρημη μόνη με παρατάς
πάμε τσιγγάνε, πριν την αυγή
θα 'ρθω μαζί σου και όπου βγει.


Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Νά 'χα δυο ζωές

Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Ερμηνεία: Γιώτα ΝέγκαΝα 'μουν χαρά να μοιραστώ
και λύπη να σκορπίσω
κι ένα βουνό ψηλό βουνό
τον ουρανό ν' αγγίξω
Να 'μουν αλλού να 'μουν αλλιώς
να 'ξερα τι γυρεύω
και σαν τραγούδι σιγανό
στα χείλη σου ν' ανέβω
Να 'χα δυο ζωές
από την αρχή να ξαν' αρχίσω
αχ καημέ
κι όλα μου τα λάθη να τα σβήσω
Να 'χα δυο ζωές
όλα μου τα πάθη να τα ζήσω
αχ καημέ
κι από την αρχή να ξαν' αρχίσω
Να 'μουν εσύ να 'σουν εγώ
να 'ξερα τι γυρεύω
και σαν τραγούδι σιγανό
στα χείλη σου ν' ανέβω
Να 'χα δυο ζωές...
Έφυγε η Έλλη ΠαππάΤην τελευταία της πνοή άφησε προχθές τα ξημερώματα, σε ηλικία 89 ετών μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς, σύμβολο αγώνα και αντίστασης η Έλλη Παππά .
Σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, του "ανθρώπου με το γαρύφαλο", μέλος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, τα μετεμφυλιακά χρόνια καταδικάσθηκε μαζί του σε θάνατο, από το στρατοδικείο.
Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα.
Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της. Στόχος της, όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις».
Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».
Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.
Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.
«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».
Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε.
Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.
Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.
«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα», έγραψε η ίδια.
Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκ στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.
Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.
Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Αποχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».
Η μνήμη, η ζωή και το έργο της, είναι περιουσία και παράδειγμα για όλους τους αριστερούς, για όλους τους έλληνες.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

¨Ελπίδα Χορτερού. Κάτι παραπάνω από μία ομάδα.....


Όταν ο Θεός του ποδοσφαίρου έχει κέφια, τότε δημιουργεί ομάδες όπως η ¨Ελπίδα Χορτερού¨ .Στο Χορτερό Σερρών ,των 622 κατοίκων, ιδρύθηκε αυτή η ομάδα θρύλος, την περίοδο 1965-66 και τα χρώματα της είναι το πράσινο και το λευκό. Έμβλημα της ομάδος είναι ο Joker, λόγω της μεγάλης παράδοσης του Χορτερού στον τζόγο . Το καμάρι του χωριού, σε κάθε αγώνα προσφέρει θέαμα που όμοιό του δεν έχει υπάρξει. Φανταστικές ντρίμπλες, απίθανες επεμβάσεις, εκπληκτικοί συνδυασμοί που θυμίζουν Μπαρτσελόνα και φυσικά οι πιστοί φιλάθλοι που την ακολουθούν παντού, συμπληρώνουν το παζλ της πράσινης αρμάδας . Απολαύστε το αφιέρωμα στην Ελπίδα Χορτερού, που είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα...


O tempora o mores!!!!

Ντόρα Μπακογιάννη στηρίζουν για την προεδρία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , τόσο η ακομμάτιστη και αδέσμευτη δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα , όσο και ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ Παύλος Αραμπατζής.
Συμμαχητές και σύντροφοι στον αγώνα για επικράτηση της κόρης του Μητσοτάκη , θανάσιμοι εχθροί στα δημοτικά μας πράγματα…
O tempora o mores!
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ήδη έχει εκδηλωθεί πρωτοβουλία της Μητσοτάκαινας για να τα βρουν τα δύο Ντοράκια.
Για τον φουκαριάρη το Δήμο Νιγρίτας …….